Hajanalízis kontra véranalízis

hajanalízis vs vérvizsgálat

A legtöbb ember még sosem hallott a hajanalízisről.
Miért jó használni és miben különbözik a vérvizsgálattól?

Hajunk a szervezet egyik lágy szövete. Egy hajminta ásványi anyag biopsziának tekinthető. Bár a haj gyakorlatilag „halott”, a növekedés közben benne található ásványi anyagok hosszú távon benne maradnak. Az ásványi anyagok átlagos szintje a hajban körülbelül tízszer magasabb, mint a vérben.

hajanalízis vs vérvizsgálat

Az anyagcsere a sejtjeinkben történik.

Egy vérminta számos vizsgálathoz kiváló, de nem méri közvetlenül a sejtszintű aktivitást. Ha a vér a testünk „autópályája”, akkor a sejtek a kémiai gyárai. Az összes vitamin, ásványi anyag, cukor, zsír és hormon végső állomása a sejtekben és nem a vérben van. Ezért is ajánlott a hajanalízis elvégzése, mert így megtudhatjuk, hogy ezek a létfontosságú anyagok elérik-e a célállomásukat.

A szervezet a vérben lévő ásványi anyagokat igyekszik mindig kiegyensúlyozottan tartani. A vércukor-, ásványi anyag- vagy hormonszintek nagyfokú ingadozása számos érzékeny szervünket és mirigyünket befolyásolhatja.  Ha például a vérünk kalcium szintje alacsony lesz, ennek pótlására a szervezet a csontokból vagy más szövetekből vonja ki. Lehet valakinek csontritkulása vagy csontsorvadása úgy, hogy közben a vér (szérum) kalciumszintje normális marad. A szérum magnézium szint is lehet megfelelő úgy, hogy közben az illetőnek celluláris magnéziumhiánya van. Ebből kifolyólag a vérszérum kevésbé jó az ásványi anyagok mérésére.
Ha az ásványi anyag raktárak merülőben vannak a szervezetben, az jóval előbb fog kiderülni a haj, mint a vér vizsgálatából.
Szervezetünk a toxikus nehézfémeket a lehető leggyorsabban eltávolítja a vérből és a testünk szöveteiben tárolja ott, ahol kevesebb kárt okoznak. Ezért nehezebb a vérből, mint a hajból kimutatni őket.

A vérvizsgálat eredménye a napszaktól, az étkezéstől, az aktivitás szintjétől, de akár a személy hangulatától vagy érzelmeitől is változhatnak. A haj tesztelése átlagosan kb. három hónapos időszakot mutat be és minimálisan befolyásolják a napi vagy heti változások. Ezért nem alkalmas, ha percről percre kell monitorozni valamit, viszont a mintázatok hosszú távú nyomon követéséhez kiváló. Gyakran előfordul az is, hogy a normális vércukor eredmények ellenére sok betegnek hipoglikémiás tünetei vannak. Ilyenkor a szervezet a sejtek szintjén éhezik. Ez a jelenség is többnyire csak hajanalízis során deríthető ki.

Összefoglalva, a hajelemzés és a vérelemzés együtt teljesebb képet adhat a szervezet valós állapotáról. A hajvizsgálat kevésbé ismert, viszont értékes betekintést kínál a sejtekbe és a testünk kémiai egyensúlyának világába. Segítségével képet kaphatunk többek között az oxidáció sebességéről, a stressz szintjéről, a glükóz intoleranciáról, a mirigyek egyensúlyáról és az immunrendszer aktivitásáról.

Ha Ön is szeretne teljesebb képet kapni egészségi állapotáról, itt választhat hajszövet elemzési csomagjainkból.