Mintavételi útmutató

HAJ MINTAVÉTELI ÚTMUTATÓ

Ahhoz, hogy a jelenlegi ásványi anyagok szintjét megfelelően tudjuk elemezni megfelelő mintára van szükség.
Az alábbi útmutató a megfelelő mintavételi eljárást mutatja be:

 

  1. Mintavétel: A hajnak tisztának és száraznak kell lenni a mintavételkor. A mintát 4-24 órával a hajmosás után kell levenni. A minta akkor a legjobb, ha a haj nincs festve, melírozva vagy dauerolva. Az újratesztelt hajmintát ugyanarról a hajterületről kell venni (ha lehet).
  2. Mintavételi hely: A fejről származó hajat a nyaki részről kell venni, mert ott a legjobb a minta. A haj növekedése itt a legállandóbb és ezért jó és következetes eredményt fog produkálni. Alternatívaként a hónalji, szeméremtájéki szőrzet is használható. A növekedési minta itt változó és inkább elszórtan előforduló, de megfelelő értékeket produkál. Fontos kiemelni, hogy a fejről és a test különböző területeiről vett mintákat nem szabad keverni! A hónalji és szeméremtáji szőrzet ugyancsak jó jelzői lehetnek az emelkedett mérgező ásványok kimutatásának, melyek a fejről származó hajban és a test többi szőrrel borított területén is előfordulnak.
  3. Szükséges felszerelés: Egy átlagos fésű és egy átlagos rozsdamentes acél olló szükséges. Rövid haj esetén egy hajszálvékonyító nyesőolló is szükséges lehet, az eredeti frizura megóvása érdekében. Hosszú haj esetén egy hajtű és egy csiptető is kellhet.
  4. Mintavétel vágása: Fésülje meg majd emelje fel a tarkórészen a haj egy részét. Tűzze vagy csíptesse fel a haj egy részét, vagy kérje meg a pácienst, hogy fogja meg ezt a hajrészt. Válasszon le egy kisebb részt (A képen) és vágja le a hajat olyan közel a tarkóhoz amennyire csak lehet. Rövid haj esetén – 3,8 cm vagy annál rövidebb – az egész mintát használja fel. 3,8 cm vagy annál hosszabb haj esetén vágjon le és használjon fel  2,55 – 3,8 cm hosszú mintákat a haj végéből, a fejbőrhöz közeli részről (a B fotó alapján). A haj többi részére nincs szükség. Vegyen több kisebb mintát különböző pontokról (de egy területről!) és keverje össze őket. Ezáltal pontos és átfogó mintát fogunk kapni, elkerülve a csupasz foltokat a fejen.
  5.  A minta mérése: Állítsa fel az adott súlymérő kártyát, követve a rajta található útmutatóval. Helyezze a kicsi mintákat a kártyán levő karikára, folytatva a mintagyűjtést addig amíg a mérleg meg nem mozdul, jelezve, hogy megvan a 125 mg szükséges minta. Ez a mennyiség körülbelül 1 púpozott evőkanálnyi mennyiséget jelent.
 

A. Emelje fel a haj felső részét, és vágja le a mintát

B. Hosszú haj esetén vágja le a minta végét.

 

Az útmutatót itt le is tudja tölteni: Hajanalízis útmutató és mérlegelő lap (pdf)

 

MINDENT A HAJMINTAVÉTELRŐL

Az ásványi anyag analízis megbízhatósága sok tényezőn múlik. A laboratórium felelős a technikai felszereltségért, de az eredmények minősége alapvetően függ a beküldött minta minőségétől. Ezért kiemelten fontos, hogy a legjobb eredmény érdekében a legnagyobb körültekintéssel vegye le a mintát!

Fejbőrről származó haj vagy szeméremszőrzet

A legjobb szöveti minta tiszta, gyorsan és egyenletesen nő.  A fejtetőről származó haj a legjobb erre a célra. A normális értékek a fejről származó haj alapján lettek megállapítva.

Amennyiben nem érhető el fejről származó hajminta akkor szeméremszőrzet is használható. Az Accutrace Laboratorium elvégzett pár összehasonlító tesztet a fejről és szeméremszőrzetből származó mintákból. A következőt találták:

  • A fő arányok ugyanazok a fejről és a szeméremszőrzetből származó hajban.
  • Mindazonáltal, a szeméremszőrzetből származó szintek általában magasabbak a szeméremszőrzetben.

A különbség abból adódhat, hogy a lassabban növekvő szeméremszőrzet védettebb a fejen levő hajjal szemben. Megkérjük, ne keverje a két fajta mintát: például fele mennyiségű szemérem és fele mennyiségű hajminta, mivel ez helytelen kiértékeléshez vezet.

Egyéb hajtípus használata

Bár szakállból, vagy más testszőrzetből vagy körömből is lehet elemzést készíteni, a laboratórium még nem igazán készített ilyen jellegű elemzéseket szélesebb körben. Borotvával levágott szőrzet egyáltalán nem megfelelő, mert a pengén levő fém darabjai összekeveredhetnek a szőrzettel.

A haj mintavétele

Mennyiség: bizonyosodjon meg arról, hogy megfelelő mennyiségű haj van a mintához. A papírmérlegnek át kell billennie a másik oldalra. A leggyakoribb probléma, ami a laboratóriumban előfordul, az a nem megfelelő mennyiségű haj (kevesebb mint 125 mg).  Ebben az esetben a pácienssel fel kell venni a kapcsolatot, hogy küldjön több mintát; vagy a mintát fel kell hígítani, ami az elemzés pontosságát csökkenti. A laboratórium ugyancsak megtart egy kevés mintát, hogy újrafuttasson olyan ásványi anyagokat, amik esetleg a normális tartományon kívül estek. Ha a minta túl kicsi, akkor nem tudnak plusz hajmintát megtartani.

Az ollónak tisztának és élesnek kell lennie. A fémolló jobb mint az aluminium olló. A hajvágás életlenné teszi az ollót, amit meg kell élesíteni vagy ki kell cserélni, ha ez előfordulna. Ha az olló nemesfémmel bevont, győződjön meg róla, hogy a bevonat nem sérült, mert akkor a mintát beszennyezheti. Vágja le azokat a hajvégeket melyek 2.55 – 3.8 cm-nél hosszabbak.

A rövid haj kihívást jelenthet. A hajszálvékonyító nyesőolló gyakran jól jöhet. A vékonyító egyenletesebb mintavételt tesz lehetővé, mert nem hagy  „lyukakat”.  Hajszálvékonyító nyesőollót akkor a legjobb  használni, ha a haj 3.8 cm-nél rövidebb. A hajszálvékonyítás során a hajjal együtt húzzuk el az ollót a fejtől, párhuzamosan tartva azt. A levágott haj el fog válni az ollóval és bele lehet kaparni a borítékba. Az ollót érdemes végigfuttatni a hajban, hogy a levágott haj többi részét eltávolítsuk.

Mosás: A hajnak a mintavételkor száraznak kell lenni, máskülönben nem lehet helyesen lemérni. A mintát 4 és 24 órával a mosás után kell levenni. Ennyi idő kell a hajnak, hogy megint egyensúlyba kerüljön. Az olyan haj, amit nem mostak meg 4-5 napja, jobban ki van téve a környezeti szennyeződéseknek. Amennyiben só alapú vízlágyítót használnak a háztartásban a haj sótartalma érintett lehet.

A minták tárolása

A mintákat tárolni lehet, ha szükség van rá, mivel a haj nem romlik meg.

A minták újravétele – ha lehetséges – ugyanarról a területről kell, hogy származzon. Ez biztosítja a minták közti folytonosságot. De nem szükséges megtalálni pontosan ugyanazt a mintavételi helyet. Csak egyszerűen arról a területről vegye a mintát ahonnan korábban.

Ugyancsak fontos tudni, hogy a fejről származó haj és a szeméremszőrzet mintáját nem lehet összehasonlítani, így a második mintának is abból a forrásból kell származni mint az elsőnek. A tesztet két éven belül meg kell ismételni.

A hajon történt kezelések

A legtöbb sampon, öblítő, balzsam, színezés, spray és más hajápoló termékek nem befolyásolják a tesztet három okból kifolyólag:

1. ezen termékek nem tartalmaznak fémeket, amit a teszt néz;

2.  A haj csupán 10-15%-ban porózus, ami azt jelenti, hogy a haj nem sok mindent szív magába ( a fejbőr viszont porózus és így több mindent magába szív);

végül pedig a legtöbb sampont 15-30 másodpercre visznek fel a hajra, ami nem elég idő a felszívódásra.

A Grecian Formula nevű termék ólmot tartalmaz , így használata mellőzendő. A Head and Shoulders márkájú termékek pedig cinket tartalmaznak, ami megemelheti a cink értékeket a mintában. A Selsun Blue sampon pedig szelént tartalmaz és ennek az ásványnak a mértékét növelheti a mintában.

Az otthoni hajfestésre alkalmazott hajfestékek sem változtatják meg a tesztelés eredményét. De érdemes legalább 6-8-szor megmosni a hajat a mintavétel előtt, ha magunk festettük a hajunkat. Természetesen az Ön döntése, hogy van-e ennyi ideje várakozni a mintavétel előtt. A mintavétel előtti nagyobb fokú izzadás pedig megnövelheti a nátrium és kálium szint elemzésést.  Az uszodai úszás pedig a réz és nátrium szintet növelheti.